Veelgestelde Vragen

Download hier de informatie en handleiding van voICe

Waar is voICe te koop en hoeveel kost de app?

De app is te downloaden in de Appstore van itunes. Zoek op ‘voice intensive care’, ‘voice’ of ‘intensive care’. Link naar iTunes Er is een gratis versie met de basiswoorden en een betaalde, volledige versie. Deze kost €79,99. Voor grote hoeveelheden kan men de app aanschaffen via het VPP programma van Apple https://volume.itunes.apple.com/nl/store.

 

Hoe kan ik de plaatsnaam veranderen?

Ga naar instellingen. Onder huidige locatie kunt u via de knop -wijzigen- een nieuwe locatie invoeren. Om de uitgesproken boodschap te veranderen drukt u op de knop -inspreken-. U spreekt de gewenste boodschap in. Via afspelen kunt u controleren of deze goed is opgenomen. Met de knop -reset- gaat u weer terug naar de standaardinstelling.

 

Komt voICe ook in andere talen uit?

De Engelstalige versie is sinds 2016 beschikbaar. Andere talen zijn nog niet in de maak.

 

Kan voICe ook op een ander tablet (Android) geïnstalleerd worden?

Nee, voorlopig is voICe alleen op de iPad (iOS) te gebruiken. Deze keuze is gemaakt omdat, ten tijde van het bedenken van de app, de iPad betere aanraakschermen had en stabieler was. Bovendien zijn er zeer veel medische apps via de Appstore te downloaden.

 

Hoe lang kan ik opnemen bij ‘videoboodschap’.

Ongeveer 5 minuten.

 

Voor welke iPad is voICe geschikt? Welke kan ik het beste nemen?

De app kan vereist iOS 6.1 of nieuwer. De app draait dus niet op de iPad1 !
Wij raden ziekenhuizen aan om goed te kijken naar wat men met de iPad wilt gaan doen. Wil men bijvoorbeeld meerdere apps erop zetten zoals een anatomie-atlas en dergelijke dan vraagt dat veel geheugen.

 

Is voICe ook geschikt voor mijn familielid met afasie?

Probeert u eerst de gratis versie en kijkt of dit lukt. Kijk dan of de swipe beweging gemaakt kan worden in een logische volgorde. Bijvoorbeeld door nummering of ABC op notitieblok. Als dat lukt kunt u leren met voICe te werken. U kunt altijd even contact opnemen met ons.

 

Wat is het verschil tussen ‘beheerder’ en ‘gebruiker’?

Een gebruiker kan inloggen en zo gebruik maken van de pictogrammen ‘voorkeuren’ en ‘berichten’. Een beheerder kan de app beheren:  gebruikers zien, hun voorkeuren bekijken en verwijderen.

 

In het gebruik raak ik onbedoeld het scherm aan met mijn armen of polsen. Daardoor kom ik onbedoeld op een ander scherm terecht. Wat kan ik hieraan doen?

Probeer de app te gebruiken met een stylus. Er zijn diverse op de markt. Dikke, met goede rubberen grip en er is er ook een die onbedoelde bewegingen met pols/hand negeert. Zorg dat infusen/lijnen ingewachteld zijn en niet los hangen. Gebruik een ondersteuningskussen waar de iPad schuin rechtop in kan staan.

 

Hoe staat het met de hygiene van het gebruik van de iPad in een instelling?

Ter bescherming van de iPad en uit hygiëne-overwegingen hebben wij, in het Radboudumc, gekozen voor het plaatsen van een Apple Smart Case (materiaal polyurethaan) rond de iPad, in combinatie met een matte screenprotector, samen ongeveer €70,-.
Op deze wijze is de iPad redelijk beschermd tegen beschadiging door stoten en kan het apparaat goed worden afgenomen met alcoholdoekjes. Dit werkt in de praktijk prima.
Een voordeel van de matte screenprotector is het onderdrukken van reflectie bij het min of meer zijdelings bekijken van het scherm, wat in de praktijk frequent voorkomt indien 2 gesprekspartners met voICe bezig zijn.
Een goed alternatief voor de  Apple Smart Case is de Griffin Airstrap Med iPad case, die in samenwerking met artsen en verpleegkundigen in de USA is ontwikkeld ten behoeve van gebruik in o.a. ziekenhuizen. Kost ongeveer hetzelfde bedrag. Is in Nederland leverbaar, snuffel maar eens op Google.
Standaard reiniging van de iPad bestaat – indien zichtbaar verontreinigd –  uit het afnemen met een reinigend doekje en – altijd – desinfectie met een alcoholdoekje, vergelijkbaar met de handhygiëne afspraken.
Bij isolatievoorschriften moet de iPad conform die voorschriften worden behandeld bij het meenemen in de kamer en het meenemen uit de kamer.
Als de patiënt op die kamer goed met de iPad kan communiceren en dat graag wil, valt te overwegen om de iPad aan deze patiënt toe te wijzen en zodoende het verkeer van de iPad van en naar de gang te minimaliseren.

Nog andere tips en trucs?

  • Opbergen op een plek die heel gemakkelijk bereikbaar is. Laat verpleegkundigen er ook in de nachtdienst op spelen om het gebruik ‚in de vingers’ te krijgen. Zet er handige apps op. (Farmacotherapeutisch kompas bijvoorbeeld)
  • Implementatie vereist allereerst bewustwording van het feit dat de patienten populatie op de Intensive Care veranderd. Dat de patienten wakker zijn en communicatie nodig hebben. Dat de medewerker hier initiatief in moet nemen. Eventueel kunt het implementatieplan opvragen dat voor het Radboudumc gemaakt is.
  • School iedere zorgverlener rond het bed dus ook paramedici. En school verpleegkundigen vaker omdat zij vaak de initiatiefnemer zijn bij communicatie. Gebruik logopedie, als ze willen en het mag, om de app bij de patient te introduceren.
  • De app is niet moeilijk. Aanraken van pictogrammen spreekt meestal wel vanzelf. het is het aanmaken van een inlogcode, video/voorkeurpictogrammen die uitleg behoeven. Instellingen bekijken en aanpassen.
  • Specificeer eerst de juiste patientencategorie en breid dit daarna uit. (eerst bijvoorbeeld canulepatienten die hun pols/handfunctie hebben en niet gesedeerd zijn)
  • Gebruik/activeer familie om de app bij patient te introduceren en te gebruiken. Start eerst met de 4 en daarna met het 6 pictogrammenscherm om te kijken of dit lukt.
  • Denk ook aan de mogelijkheid om de app op een andere wijze te gebruiken, met name bij mensen met gestoorde motoriek en/of gestoorde concentratie. Bied aan heb de app schermen aan en vraag, terwijl u ieder thema aanwijst, of daarvan sprake is bij de patiënt. Snel, eenvoudig en voor de patiënt minimaal vermoeiend !